המקרא מתאר שעם שובו מגלות בבל לירושלים, ערך נחמיה “מסע לילי” בין חורבות העיר. המראה לא היה מלבב: “..יְרוּשָׁלִַם חֲרֵבָה, וּשְׁעָרֶיהָ נִצְּתוּ בָאֵשׁ” (נחמיה ב 17).
בתגובה יוזם נחמיה מפעל לשיקום ירושלים מחורבותיה, ביצורה, ופיתוחה: “לְכוּ, וְנִבְנֶה אֶת-חוֹמַת יְרוּשָׁלִַם, וְלֹא-נִהְיֶה עוֹד, חֶרְפָּה.“ (שם).
סיור בירושלים בראשית המאה ה21 מקנה תחושה דומה של פיתוח, אך בעיקר של אתרי עתיקות ותיירות בעיר העתיקה וסביבותיה.
שער שכם למשל כוסה בחודשים האחרונים בפיגומים ו”הוסתר” לשם שיפוצים ותיקונים. כעת שהעבודה הושלמה השער היפה ביותר בירושלים נראה יפה עוד יותר!.
ליד שער נוסף, שער יפו, מערות קבורה מימי בית ראשון (מאה עשירית עד שישית לפנה”ס), אשר נחשפו לפני כ40 שנה, זכו לעדנה. האזור נוקה מצמחיה ופסולת, ונראה נקי ויפה.
לא הרחק משער שכם, המתחם התת-קרקעי הענק שמתחת לרובע המוסלמי הידוע בכינויו “מערת צדקיהו” גם כן זוכה לפיתוח. בימים אלו מחפרון מסיר שכבות מילוי לשם חשיפת פתח נוסף אל המערה, וליד הכניסה מתקינים רצפות בטון למבנה שרותים קבוע ומסודר, לנוחיות המבקרים.
בכותל המערבי גם ניתן לראות חידושים. ברחבת התפילה המקורה שבעזרת גברים פירים שנחשפו לפני למעלה ממאה שנה זכו לרצפת זכוכית חדשה, המראה יפה את עומק הפירים והרחוב העתיק שבקרקעיתם.
ובחלק המערבי של רחבת התפילה של הכותל המערבי לא מזמן הושלמה חפירה רחבת היקף אשר חשפה, בין השאר, מתקנים מימי הצלבנים (צובעי בדים יהודים אולי?), רחוב מרכזי מהתקופה הרומית, ו”בית ארבע מרחבים” נדיר בהשתמרותו.
האתר טרם נפתח לקהל, אך ניתן להשקיף עליו יפה מרחוב “הכותל” שמעליו.
הרחוב העתיק המפורסם ביותר בעיר העתיקה, ה”קרדו מקסימוס” גם הוא זוכה לעדנה. ציור קיר גדול הוסף לפני שנה בפאתו הצפונית, וכעת משפצים ומתקנים את אבני הרחוב.
דרומית לעיר העתיקה, בעיר דוד, עמותת אלע”ד מממנת ומנהלת זה כמה שנים חפירות ארכיאולוגיות ופיתוח חסר תקדים. כרגע עובדים באתר שלוש משלחות שונות. החפירה המרתקת ביותר לדעתי מתנהלת כעת מתחת לקרקע, ותכליתה השלמת חשיפת תעלת הביוב שמתחת לרחוב שקישר את “בריכת השילוח” עם אזור הכותל המערבי והכותל הדרומי. הליכה במסלול זה היא אחת החוויות החזקות ביותר לטיול בירושלים כיום!.
בכנסיית הקבר גם ניתן להבחין בשינוי. האתר הכה חשוב לעולם הנוצרי רווי במאבקי כח ושליטה על חלקיו השונים, וכך למשל, למעלה מ150 שנה אסור להזיז סולם הנמצא מעל חזיתו. אך לאחרונה דומה שהנציגויות השונות הגיעו להסכמה על שיפוץ הגג של המבנה באגף המזרחי של הרחבה שמול הכניסה המרכזית.
הסכמה שכזו גובלת בארוע היסטורי!..
בהר ציון גם ניתן להבחין בתכונה רבה. “קבר דוד” המסורתי זוכה לשיפוץ. האריחים הצבעוניים שהותקנו במקום במאה השמונה-עשרה נוקו והותקנו לאחרונה מחדש.
ובקומה ממעל, מסדרון הכניסה לחדר “הסעודה האחרונה” זכה גם הוא לשיפוץ ראוי ונאה.
אז גם לותיקים שבטיילי ירושלים יש כעת סיבה לחזור ולטייל בעיר.
העיר נראית כעת טוב מתמיד!