חופה הדרומי של מדינת ישראל משלב נופים תנכיים, שמורות טבע, ושדות חקלאיים. אזור זה ידוע גם כמוקד סכסוך קיומי בן מדינת ישראל לשלטון החמאס בעזה. סיור זה ישלב בין אתרים עתיקים, סקירה של אתרי קרבות 1948, וחיי היומיום כיום, סביב רצועת עזה.
אשקלון היא עיר עם היסטוריה של למעלה מ4,000 שנים. היא היתה מיושבת בימי הכנענים, הרומים, הצלבנים, ועוד. בסיור נסקור את ביצורי העיר בימי הביניים ונעבור דרך אחד השערים העתיקים ביותר בעולם. נטייל לאורך קו החוף מול נוף עוצר נשימה של הים התיכון, וננסה להעריך את פעילות הנמל של העיר. ביציאה נתרשם מתצוגה יוצאת דופן של פסלי שיש, תזכורת לעברה העשיר של העיר בתקופה הרומית.
נסיעה קצרה מתל אשקלון תביא אותנו לקיבוץ יד מרדכי. הקיבוץ, שהוקם בשנת 1943, נקרא על שמו של מרדכי אנילביץ’, מנהיג מרד גטו ורשה. הקיבוץ עצמו עמד בפני מתקפה מסיבית של כוחות מצריים במהלך מלחמת העצמאות. במשך 6 ימים רצופים אנשי הקיבוץ נלחמו למנוע מהמצרים להתקדם לעבר תל אביב. בסופו של דבר, קרב זה קבע את גבול הדרומי של ישראל.
בעיירה הסמוכה שדרות נעשה הפסקת צהריים קלה ולאחר מכן נסייר בעיר. נלמד על שגרת החיים בצל איום הטילים, וכיצד המדינה מיגנה את אוכלוסיית העיר. בכל בית, בית ספר, ואף תחנת אוטובוס יש מבנים מבוטנים המאפשרים הגנה מפני איום טילים, שכן ההתראה היא של כ15 שניות בלבד. בתחנת המשטרה המקומית נראה תצוגה מקומית של חלק מזערי מאלפי הרקטות שנפלו על העיר במהלך 20 השנים האחרונות. בכיכר ליד נראה כיצד שברי רקטות שימשו ליצירת פסל איש מתופף, ובפסגת מבנה ישיבה נראה כיצד רקטות משמשות כיום כחנוכיה.
התחנה האחרונה שלנו תהיה מושב נתיב העשרה, ששדותיו נמצאים ממש מול הגבול עם עזה. מקצה הישוב נתצפת לכיוון רצועת עזה ונדון בהתפתחויות האחרונות ביחסי ישראל-חמאס. נצפה גם ביוזמה מקומית של קיר ענק הפונה לכיוון עזה, ומעוטר במסר “נתיב לשלום” בשלוש שפות.
נכון ל2021 למעלה מ10,000 רקטות ופצצות מרגמה נורו על שדרות מכיוון רצועת עזה. כל 7000 בתי העיר ממוגנים, כמו גם חמשת בתי הספר של העיר. למרות סכנת הרקטות העיר בתנופת בנייה ונבנים בה 1400 יחידות חדשות.