צפון מערב הכינרת הוא אזור הידוע ביופיו הפראי והטבעי, אך הוא גם נודע בעולם המערבי כזירת פעילותו של ישוע מנצרת. לאחר שגורש מעירו, ישוע התישב בכפר נחום ובה ייסד דת חסד משיחית, הידועה יותר בשם – הנצרות. במאה הרביעית כפר נחום ואתרים אחרים לאורך הכינרת התקדשו ע”י הנצרות והפכו לכנסיות ומושא צליינות. כיום רוב האתרים הם שילוב של אתרי ארכיאולוגיה, קדושה, ותיירות.
כפר נחום ידועה כ”עירו של ישו” (מתי ט 1) והעיירה בה גיבש את הגרעין הקדום ביותר של קהילתו. האתר פרח בתקופה הרומית והביזנטית, והיה ידוע גם בימי הצלבנים. לאחר מכן האתר חרב, ואף שמו נשתכח. לאחר שהתגלה מחדש במאה ה19 נערכו בכפר נחום חפירות על ידי כמה משלחות. חפירות אלו חשפו כמה ממצאים, חלקם מפתיעים ולא לגמרי מובנים. בסיור נבקר בבית הכנסת והכנסייה הקדומים של האתר, כמו גם מתחם תת-קרקעי של סרקופגים המוכר למעטים, ואזור הכנסייה היוונית-אורתודוקסית.
בית ציידה נודעה כעיר מרכזית בצפון הכינרת, ולפי בשורת יוחנן שלושה מהשליחים של ישו מוצאם היה בעיר זו (א 44). אולי בשל קללת ישו את האתר (מתי יא 20-23) האתר באמת ניטש ואף מקומו אבד. מאז שנות ה80 של המאה העשרים הארכיאולוג רמי ערב חופר בא-תל, אתר ארכיאולוגי בשולי “פארק הירדן”. לדעתו זוהי בית ציידה העתיקה, למרות שהממצאים מהתקופה הרומית והביזנטית דלים. מחקר חדש באתר הסמוך לשפך הירדן לכינרת (אל-ארג’) חשף ממצאים עשירים ולדעת זוהי בית צידה העתיקה. מי צודק?
מגדל היתה אתר במערב הכינרת אשר קודשה ע”י הנצרות כעיירתה של מריה מגדלנה. יוסף בן מתתיהו כינה את המקום “טריכי” ותיאר בפירוט את הכיבוש הברוטאלי של העיר ע”י הרומים במהלך דיכוי המרד היהודי הגדול.
מרכז האתר נחפר כבר בשנות ה70 של המאה ה20 ע”י הפרנציסקנים, אך בתחילת המאה ה21 משלחת מקסיקנית החלה חופרת בשולי באתר במסגרת פיתוח תיירותי-נוצרי. למרבה ההפתעה בעונה הראשונה של החפירה התגלה בית כנסת מהמאה הראשונה, ובו עיטורים יוצאי דופן, ובמיוחד בתבליטי אבן שניצבה במרכז.
האם זה המקום בו מריה מגדלנה פגשה לראשונה את ישו?
ברצפת הכנסייה העתיקה של כפר נחום נמצאה רצפת פסיפס ובמרכזה תאור של טווס פרוש כנפיים. משמעות הנושא היא חידה עד היום.