כנסיית הקבר היא לדעת רבים המקום הקדוש ביותר בעולם הנוצרי. הכנסייה המקורית, שנבנתה במאה הרביעית לספירה, מקדשת לפי המסורת הנוצרית את המקום בו נצלב ישו (“הגולגותה”), ומקום קבורתו ותחייתו. המבנה עבר שינוים רבים במרוצת הדורות, וגם בשנים האחרונות נעשו בו כמה שיפוצים משמעותיים. הסיור יבחן לעומק את המבנה: העדות הארכיאולוגית, האיזון הפוליטי הנפיץ בהפעלתו, והאמנות המוצגת בו. אנחנו גם נסייר בכנסיות אחרות ברובע הנוצרי וקטעים לאורך “דרך היסורים”, המקדשים את הציר בו הובל ישו ממקום משפטו למקום צליבתו.
אף שהיא בלב הרובע הנוצרי, כנסיית יוחנן המטביל זוכה למעט מבקרים. לפי מסורת מקומית הכנסייה מחזיקה בשריד קדוש, גולגלתו של יוחנן המטביל לאחר שהוצא להורג בשנת 29 לספירה. המבנה עצמו, שבבעלות הכנסיה היוונית-אורתודוקסית, עבר שיפוץ מקיף בשנים האחרונות, ונראה מרשים ביותר. בסיור נתודע למסורות הנוצריות במקום, ולאמנות והליטורגיה המאפינים את כנסייה זו.
אף שישוע מנצרת הוא אולי הדמות המשפיעה ביותר על ההיסטוריה של המין האנושי, מעט ידוע עליו מהמקורות ההיסטורים. המקור העיקרי הם ארבע גרסאות של חייו המוצגות ב”ברית החדשה”. אף שהתאורים אינם זהים, הם מציגים באופן דומה מאד את המשפט שנערך לו ב”פרטוריום” של ירושלים, ולאחר הוא נשפט למוות בצליבה. נקודת הצליבה זוהתה כבר במאה הרביעית וכיום היא בתוככי “כנסיית הקבר”. נקודת המשפט זוהתה בימי הצלבנים מצפון להר הבית, והם ייסדו מנהג של צליינות לאורך הציר משם ועד נקודת הצליבה. כיום לאורך “דרך היסורים” של ישו (“ויה דולורוסה” בלטינית) 14 תחנות המקדשות ארועים שונים. אנו נלך לאורך חלקו האחרון של הציר ונסקור את המסורות השונות שהתפתחו לארכו. באם יתאפשר נבקר גם בכנסיית אלכסדנר נייבסקי ומנזר כרלמבוס המציגות מסורות משנה לאורך הציר הקדוש.
גולת הכותרת של היום תהיה סיור עומק בכנסיית הקבר. כבר בכניסה נלמד על הערבוב סגנונות הארכיטקטוני מהשיפוצים והשינוים שנעשו במבנה במרוצת הדורות. נראה גם כיצד כתובות בשפות שונות מייצגות את הבעלות של סיעות נוצריות שונות. מול הגולגותה ננתח את העיטורים העשירים המופיעים בתקרת הקפלה. ליד, ב”אבן המשיחה”, נראה צליינים נלהבים משתטחים על לוח אבן גדול. לפי המסורת המקומית פה הונחה גופתו של ישו והוכנה לקבורה. השיא הוא האדיקולה וכיפת הענק שמעל הקבר המזוהה עם קבר ישו. נסקור את מתחם ותולדותיו, וננתח את עבודות האמנות המעטרות אותו וסביבותיו. חלקן נוקו רק לאחרונה. נמשיך ל”קבר יוסף מרמתיים”, ו”מערת מציאת הצלב” ונלמד עוד על מסורות שונות שהתפתחו עם השנים. באם יתאפשר, נסיים בביקור בחדר הרליקטים של הכנסיה היוונית-אורתודוקסית, שם מוצגים עצמות גוף שונות המיוחסים לקדושים מתקופות שונות.
הכנסייה היוונית-אורתודוקסית מציגה בחדר מיוחד במתחם כנסיית הקבר עצמות רבות של קדושים שונים. לפי הכיתוב בן השאר מוצגת שם עצם של יוחנן המטביל, לוקס, ויד ימינה של מרים המגדלית. אך הפריט הקדוש ביותר, המוצג בתוך איקונה מוזהבת, הוא כפיס עץ. לפי המסורת המקומית הוא שריד של הצלב אשר שימש לצליבתו של ישו. איקונה זו מוצאת רק בחגים מרכזיים ומוצגת לקהל הרחב.