ישו הוא אולי האדם המשפיע ביותר על ההיסטוריה של המין האנושי. יליד כפר קטן בגליל, ישו גדל בנצרת, אך כשניסה להפיץ את תורתו החדשה נדחה, ואז עבר לאזור הכנרת. אין בידינו אף מקור מהימן המתאר את ילדותו בנצרת, אך סביר להניח שהשכלתו והשקפת עולמו התגבשה בן חיי הכפר בנצרת, ובעיר השכנה – ציפורי. סיור זה יתמקד בעדויות ההיסטוריות והארכיאולוגיות של שני אתרים אלו והשפעתם האפשרית על אישיותו של ישו והנצרות הקדומה.
נצרת היתה כפר כה קטן במאה הראשונה לספירה שאפילו ההיסטוריון יוסף בן-מתתיהו, המתאר אתרים רבים בצפון הארץ, אינו טורח להזכירה. גם בברית החדשה נצרת משתקפת ככפר קטן וחסר חשיבות, עורף חקלאי של העיר ציפורי. אך מאז המאה הרביעית לספירה נצרת היא אתר צליינות חשוב לעולם הנוצרי, ובמיוחד למתחם המקדש את ביתה של מרים (“כנסיית הבשורה”), וכנסיית בית המשפחה (“כנסיית סן יוסף”).
בסיור נבקר בשתי הכנסיות וננסה להעריך את הממצא הארכיאולוגי שנחשף בו. נשוטט גם בסמטאות העיר העתיקה של נצרת, ונבקר ב”כנסיית בית-הכנסת”, שם נתודע לממצאים מפתיעים הקשורים לימיו של ישו. נמשיך בסיור למעין הכפר, ונשלב אותו בפלאפל מקומי.
ציפורי כנראה נוסדה בתקופה ההלניסטית, והיא הפכה לעיר בתקופה החשמונאית. היא התפתחה גם בימי הורדוס, ובמיוחד בימי בנו, הורדוס אנטיפס. באותם ימים היתה תנופת בניה גדולה בעיר, ויתכן שיוסף, אביו החורג של ישו הועסק בעבודות בניה בעיר. אף שציפורי אינה נזכרת אפילו פעם אחת בברית החדשה, סביר שישו הכיר אותה ואת הפעילות העירונית האופינית שהתנהלה בה. רמזים לכך ניתן למצוא במיוחד במשלים של ישו העוסקים בהלואות וריבית, ובביטוי “היפוקריט” בו הוא משתמש תדיר, שמשמעותו המקורית היתה – שחקן תאטרון.
בסיור בציפורי ננסה להעריך את מראה העיר במאה הראשונה לספירה, וכיצד יותר מאוחר הנצרות השפיע על העיר.
הצלבנים יצרו מסורת לפיה מרים, אימו של ישו, היתה ילידת ציפורי, ואף בנו כנסיה בחלקה המערבי של העיר לקדש את ביתה. מנגד הם גם בנו כנסייה בירושלים המקדשת את את מקום לידתה וילדותה של מרים – בירושלים. ישנה גם אפשרות שהם יצרו מסורת שלישית ולפיה מוצאה של מרים במרישה שבשפלת יהודה.